عنوان: مديريت اقتصادي از منظر قرآن
پژوهشگران: سيده مرضيه موسوي - سيده فهيمه موسوي[1]
چكيده
در ميان مسئوليت هاي گوناگوني كه در زندگي انسان وجود دارد، مسئوليت مديريت از حساسيت ويژه اي بر خوردار است. مديريت نه فقط در امور مادي و اقتصادي، بلكه حتي در امور مذهبي و معنوي . مديريت عبارت است از هنر ادارة مجموعه امكانات و استعداد هاي مادي و معنوي، به منظور رسيدن به هدف.پر واضح است كه با مديريت ناكارآمد كارها به سوي بي كيفيتي سرازير شده و همة منابع و سرمايه ها به هدر مي رود. مديريت بر دو قسم است مديريت اسلامي و مديريت غير اسلامي. منظور از مديريت غير اسلامي آن است كه مدير شيوة اسلامي را در مديريت پيشة خود نكند و در هدف هاي خود عدالت اجتماعي را مدنظر نداشته باشد و هدف از مديريت سود و منافع شخصي باشد. اما منظور از مديريت اسلامي آن است كه از عمل و اجرا و هدف، عدالت اجتماعي را مد نظر قراردهد و مقصود نهايي كسب رضايت خداوند باشد كه در اين تحقيق ما مديريت اقتصادي از منظر قرآن را مد نظر قرار داداه ايم.
نگاه اسلام به مسئله اقتصاد نگاه خدا محورانه و اصلاح و سعادت انسان است و بشر را به عنوان جزئي از مجموعة قوانين خود كه تنها مي تواند قسمتي از نواحي حيات انساني را تنظيم كند، مورد توجه قرار داده و حل مشكلات اقتصادي را در اصلاح مباني عقيدتي و اخلاقي مردم تاًثير گذار مي داند.
اقتصاد امروز جامعة ما با مشكلات فراواني روبرو است كه رهبر معظم راهكارهايي را براي آن ارائه داده اند.
كليد واژه : مديريت – اقتصاد– اسلام- قرآن
………………………………………………….
[1] - طلبه هاي سطح دو، پاية دوم، حوزة علمية خواهران امام جعفر صادق (عليه السلام)، بهار 94.
نتيجه
براي اين كه بتوانيم اقتصاد را مديريت كنيم بايد ابتدا تعريف دقيقي از مديريت داشته باشيم و مقولة مديريت را به خوبي بشناسيم. بدانيم هدف از مديريت چيست و ابزار مديريتي چه مي باشد. لذا قرآن نيز به اقتصاد و مسائل آن اهميت بسياري مي دهد از اين روست كه مسائل اقتصادي در كنار مسائل اعتقادي مطرح مي شود. دغدغه مسائل اقتصادي مختص زمان حال و قرن هاي اخير نيست بلكه از زمان هاي دور و در زمان انبيا و امامان هم بوده، از جمله حضرت ابراهيم و حضرت موسي – عليه السلام – حضرت محمد – صلي الله عليه و آله و سلم - از همان زمان براي حل اين مشكلات راه حل هايي ارائه شده مثلاً در زمان حضرت يوسف – عليه السلام - كه خشكسالي شد براي مدت زيادي گندم ها را در سيلو ها جمع كردند ودر موقع نياز آن را استفاده كردند اين تدبير اقتصادي بود كه حضرت يوسف – عليه السلام - در آن زمان انديشيد. ماهم براي مشكلات اقتصادي خود با توجه به تحريم هاي موجود تدابيري را بينديشم كه در اين راستا مقام معظم رهبري راهكارهاي مناسبي را ارئه داده اند.
منابع:
1- قرآن
2- نهج البلاغه
3- ابراهيمي، محمدحسين؛ “اقتصاد در قرآن"، مركز انتشارات دفتر تبليغات اسلامي حوزة علميه قم،1375.
4- ابراهيمي، محمدحسين؛ “مديريت اسلامي"، مركز انتشارات تبليغات اسلامي حوزة علميه قم، قم،1379
5- اسحاقي، سيدحسين؛ “مباني و راهبردهاي جهاد اقتصادي"، مركز نشر هاجر ، قم،1390.
6- ايرواني،جواد؛ “اخلاق اقتصادي از ديدگاه قرآن و حديث” ،انتشارات دانشگاه علوم رضوي،مشهد،1384.
7- تقوي دامغاني، سيد رضا؛ “نگرشي بر مديريت اسلامي” نشر نخيل، تهران،1387.
8- رجايي، سيدمحمدكاظم؛ “معجم موضوعي آيات اقتصا دي قرآن ” ،انتشارات مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (رحمة الله )،قم،1386.
9- مهرآيين، محمدحسين؛ “پيشرفت اقتصادي و عوامل آن” ، ناشر: سايا ، قم، 1390.
10- مهرآيين، محمدحسين؛ “پيشرفت اقتصادي و عوامل آن” ، ناشر:روابط عمومي و تبليغات سازمان بسيج مستضعفين، تهران1390 .
11- نبوي، محمدحسين؛ ” مديريت اسلامي” ، مؤسسه بوستان كتاب قم، قم ،1382.
12- www.khamenei.ir
آخرین نظرات