عنوان طرح:
علل دین گریزی جوانان و گرایش آنان
به فرهنگ غرب ، پیامدها و راهکارها
نگارندگان:
فاطمه مهاجر ابرسجی، سیده فهیمه موسوی، زینب رضایی فر، حلیمه صالحی، زهرا برازقی
چکیده
پدیده دین گریزی یکی از مشکلات اساسی جوامع انسانی است که همواره دغدغه هایی را برای رهبران دینی، دینداران و خانواده های متدین به وجود آورده و تهدیدی جدی برای نسل جوان محسوب می شود. این پدیده نامیمون مشکل امروز یا دیروز بشر نیست، بلکه سابقه دیرینه دارد و همواره جوامع بشری با آن دست به گریبان بوده اند. دین گریزی در سدههای اخیر، به ویژه در قرن بیستم بخش عظیمی از شرق به غرب عالم را فراگرفت و مکتب های فلسفی الحادی گوناگونی مانند کمونیسم مولود آن هستند.
اکنون این سؤال مطرح است که چرا انسانی که ذاتاً مشتاق دین است و فطرت او با عناصر درون دینی ارتباط تکوینی و ماهوی دارد، به دینگریزی روی آورده و به این پدیده شوم دامن میزند، و چرا این موضوع در جوانان شیوع و نمود بیشتری یافته است. بدون تردید در ذات دین هیچ عنصر دین گریزی ای وجود ندارد.
اگر انسانها به دریافت دینی نایل آیند، در هیچ رتبه ای از دین نمی گریزند. علاوه بر این، عقل و عشق که دو رکن اساسی در حیات انسانی محسوب میشوند و همه جاذبه ها و دافعه ها در این دو حوزه و بر اساس این دو معیار رخ می دهند، هر دو در درون دین وجود دارد و دین با هر دو گروه باقی مانده است. دین هم ذهن انسان را تغذیه می کند و هم دل آدمی را حیات و حرکت و نشاط می بخشد. بنابراین پدیده دین گریزی به عنوان یک پدیده اجتماعی، عینی و رفتاری، معلول ماهیت و ذات خود دین نیست، بلکه علت یا علل دین گریزی را در خارج از قلمرو دین و آموزههای دینی باید جستجو کرد.
بی شک عوامل متعددی مانند ناهنجاری های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و روانی زمینه گریز جوانان از دین را فراهم مینماید.
کلید واژه : دین ـ دینگریزی ـ جوان ـ فرهنگ غرب ـ تهاجم فرهنگی
آخرین نظرات