تأثیر غذای حلال و حرام برتکامل انسان

پژوهشگر:الهه کنویسی دستجردان[1]

چکیده

غذا و تغذیه در آموزه های دینی همچون سایر موضوعات مورد توجه قرار گرفته است . مبدأ پیدایش غذا از جانب خداوند متعال ، به منظور تداوم حیات ، توانمندی در انجام تکالیف و دستورات الهی می باشد. در قرآن کریم قریب به دویست و پنجاه آیه و ده ها روایت از معصومین (علیهم السلام) نقل شده است که بر اهمیت غذا و تغذیه دلالت می کند زیرا رابطه مستقیمی بین تغذیه و تکامل معنوی وجود دارد. رزق بر دو نوع است بعضی روزی ها قطعی است یعنی هر کاری کنیم خداوند آن رزق و روزی را مقدر فرموده است همانند اکسیژن ، جوانی ، چشم و گوش سالم ولی بعضی روزی ها اکتسابی هستند باید با کار و تلاش و انجام کارهایی که در آموزه های دینی ما منع نشده است آن را به دست آوریم.

غذایی که انسان می خورد علاوه بر اینکه باعث رشد و نمو می شود بر قلب و جان او هم تأثیر گذار است همانطور که غذای حلال و پاک در قلب و روح انسان اثر نیکو می گذارد و باعث سبکی و نور باطن و توجه به عبادات می شود، غذای حرام نیز باعث سنگینی و کدورت و کسالت در عبادت می شود .

غذا تأثیر به سزایی در استجابت یا رد دعا از جانب خداوند دارد خوردن مال حرام در زندگی دارای تبعاتی است که می توان به برکت نداشتن مال حرام ، تأثیر در نسل آدم و عدم تأثیر پذیری از سخنان و روایات امامان معصوم (علیهم السلام ) و… اشاره کرد . عواملی در گرایش انسان به مال حرام وجود دارد که از میان آن می توان به وسوسه های شیطان ، زمینه خانوادگی ، احساس حقارت و…

اشاره کرد و از طرفی آداب و فرهنگ تغذیه نقش به سزایی در تکامل معنوی ما نیز دارد. 

کلید واژه ها

تأثیر، غذا، حلال، حرام، تکامل، رزق، لقمه 


………………………………………
[1] .فارغ التحصیل سطح 2 ، مدرسه امام جعفر صادق (علیه السلام).

ادامه مطلب :

مقدمه

خداوند تبارك و تعالي انسان را از ابتدا پاك و بدون هيچ گونه گناه و آلودگي آفريد و اين انسان بود كه با خوردن شير مادر و ديگر غذاها رشد و نمو كرد و تبديل به انساني بالغ و عاقل گرديد. غذاي طيب و پاكيزه و حلال چه در دوران شيرخوارگي و چه در سنين رشد و نوجواني و جواني و حتي در پيري و كهولت در سلامت جسمي و روحي نقش بسزايي دارد. اگر انسان ذره اي از مال حرام را در زندگي مصرف نمايد، در زندگي دنيوي و اخروي در نطفه و نسل و اولاد او تأثير خواهد داشت.

در اين مقاله  به طور اجمالی به تجزيه و تحليل تأثیر غذای حلال و حرام بر تکامل انسان، پرداخته شده است، در ابتدای تحقیق در مورد رزق و اقسام آن بحث شده است ، سپس اهمیت تغذیه حلال از نظر قرآن و روایات بیان گردیده و در ادامه ، حرام و تاثیرات آن بررسی شده است . در پایان، رابطه اخلاق با تغذیه ، آداب تغذیه و فرهنگ تغذیه بیان شده است .

نتیجه گیری

از آنجایی که انسان ملزم و مکلف به اجرای اوامر الهی است باید ها و نبایدهایی از جمله طعام حلال و اجتناب از حرام را بایستی رعایت کند خوراکی که انسان می خورد به منزله بذری است که در زمین ریخته می شود اگر آن خوراک پاکیزه و حلال نباشد قلب را کدر وتیره می نماید که در اثر این قساوت و ظلمت امید خیری به او نخواهد بود و پند و اندرز در او اثر نمی کند آن گاه از پذیرفتن و تسلیم حق خودداری می کند و از هیچ اندرزی متاثر نمی شود بلکه دیگر از هیچ جنایتی روی گردان نیست و سفارش قرآن و روایات است که طعام باید پاک و حلال باشد زیرا زندگی و نسل طیب و پاک در رزق حلال و پاک است.

    فهرست منابع

1.      حر عاملی ، محمدبن حسن ،ترجمه وسائل الشیعه،صحت ،علی ، ج 17و3 ، تهران : نشر ناس، 1364.

2.      خلیلی،محمد،طب الصادق(علیه السلام)،چاپ چهارم،قم:انتشارات مومنین،1385.

3.      ری شهری،محمد، میزان الحكمه،ج 7، چاپ اول ، قم : مطبعه المکتبه الاعلام الاسلامی ، 1404ه.ق

4.      قریشی ، علی اکبر قرشی ، قاموس قرآن ، تهران : دارالکتب الاسلامیه ، 1359.

5.      کلینی ، محمد یعقوب ، الکافی ،ج5، چاپ دوم ، تهران : نشر الاسلامیه ، 1362.

6.       مجلسی،محمد باقر ، بحارالانوار، ج9و45و63و66، تهران : دارالکتب الاسلامیه ، بی تا.

7.      محمدی ری شهری ،محمد ، دانشنامه احادیث پزشكی،صابری ،حسین ،ج 2،چاپ نهم ، قم :سازمان چاپ و نشر دارالحدیث، 1388.

8.      .مستغفری ،ابوالعباس ، خلیلی ،محمد ، طب النبی (صلی الله علیه و آله)، ج 2،چاپ چهارم ، قم : انتشارات مؤمنین ، 1385.

9.      نورالزهرا،روزی حلال،چاپ اول،بی جا،1388.

10.  وحیدی، محمد، درآمدهای حلال و حرام  ، قم : دارالقلم ، 1389.

11. هاشمی رفسنجانی،اکبر و جمعی از محققان، تفسیر راهنما،ج 20 ، قم : بوستان کتاب (انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم) ، بی تا.

12. ابن شعبه ،حسن بن علی ، تحف العقول عن آل الرسول ( علیه السلام)، جعفری،بهراد ، چاپ اول ، تهران : نشر صدوق ، 1377.

13.  تمیمی آمدی ،عبدالواحد بن محمد ،تصنیف غررالکلم و دررالکلم ، درآیتی ،مصطفی ،چاپ دوم ، قم : دارالحدیث ، 1385.

14.  نوری ،حسین بن محمد تقی ، مستدرک الوسائل، ج13، چاپ اول ،بی جا: مؤسسه آل البیت (علیه السلام) لاحیا التراث، 1366.

15.  تمیمی آمدی ،عبدالواحد بن محمد ،تصنیف غررالکلم و دررالکلم ، درآیتی ،مصطفی ،چاپ دوم ، قم : دارالحدیث ، 1385.

16.  طوسی ، محمد حسن ، الحیاه امالی طوسی ، قم : دار الثقافه ، بی تا.

17.  قطب الدین راوندی،سعید بن هبه الله، الدعوات،بی جا ، موسسه تحقيقات و نشر معارف اهل البيت (علیه السلام)،بی تا.

18.  موحدی،احمد، عده الداعی و نجاح الساعی ، بیروت: دارالکتب الاسلامی، بی تا .

19.  نوری ،حسین بن محمد تقی ، مستدرک الوسائل، ج13، چاپ اول ،بی جا: مؤسسه آل البیت (علیه السلام) لاحیا التراث، 1366.

 

موضوعات: مقالات, چکیده تحقیق پایانی  لینک ثابت



[دوشنبه 1397-08-21] [ 10:03:00 ق.ظ ]