حق و باطل و نحوه ی تشخیص آن از منظر نهج البلاغه
مرضيه زماني
چكيده
شناخت حق و باطل مخصوص به زمان و مكان خاصي نيست ، بلكه اتفاقي است كه در همه جا به چشم مي خورد .و اين يك نبرد موضعي نيست . به همين خاطر انسان همواره به دنبال اين خصوصيت فطري خود يعني شناخت حق از باطل است.
از آن جا که کلام خدا و پیامبران الهی و ائمه معصوم منطبق بر فطرت الهی است، این مقاله برآن است که ملاک های تشخیص حق از باطل و بررسي و تبيين حق و باطل را با استناد به فرازهايي از نهج البلاغه؛ که مجموعه ای از سخنان پر نور و عالمانه ی حضرت علی(علیه السلام) است ؛ مورد بررسی قرار دهد.
كه در بخش اول ابتدا معاني حق و باطل را مورد تعریف قرار می دهد و با استناد به سخنان حضرت علی (علیه السلام) در اين زمينه نشانه هاي حق و باطل را بیان می کند و راه های رسیدن به حق و مرز بین حق و باطل از جمله مباحث اين فصل است . و درفصل دوم مشتبه شدن باطل به صورت حق ، معيار حق و حقيقت از منظر آن حضرت مورد بررسي قرار گرفته است كه درادامه بحث از روش شناخت پيروان حق و اهل باطل و راه هاي شناخت پيروان حق و پيروان باطل سخن گفته است و در قسمتي موانع تشخيص حق را بيان كرده و درنهايت سرانجام پيروان حق و پيروان باطل از عناويني است كه از آن سخن گفته شده است . ودر بخش آخر تحقیق به کاربرد حق و مصادیق آن از جمله ماجرای سقیفه ، فتنه جمل و در نهایت به حکومت امام مهدی(عجل الله تعالی فرجه شریف) كه پايان مبارزه حق و باطل مي باشد كه در آن لشكر حق پيروز شده و بساط باطل برچيده مي شود اشاره شده است .
كليد واژه : حق ، باطل ، معيار ، فتنه ، شناخت
آخرین نظرات