مرجان آجودانی طلبه سطح 2:
بحث از اخلاق نه تنها در اديان مختلف مورد تأكيد قرار گرفته و در هر ديني مردم منسوب به آن دين موظفند، حدوحدودي كه دين براي آنها مشخص كرده را رعايت كنند؛ بلكه در جوامع مختلف چه ديني و چه غير ديني نيز بحث از اخلاق حتماً يكي از تأكيدات آن جوامع است.
اخلاق، امري وجداني است و هر كس به درون خود مراجعه كند، ميتواند تفاوت بين خصوصيات اخلاقي را دريابد؛ بدون اينكه كسي آنها را راهنمايي كند يا اينكه نيازمند راهنما و الگوئي باشند كه راه را به آنها نشان دهد تا در اين مسير دچار اشتباه و كجروي نشوند. مسلماً چون انسان موجودي خطاپذير است و اشتباه و خطا همواره همراه او است، پس خود به تنهايي نميتواند بدون اينكه از مسير درست منحرف شود به راه ادامه دهد؛ در نتيجه نيازمند راهنما و الگويي است، كه خود از خطا و نسيان دور باشد و در ضمن بتواند با اعمال خود مردم را به سوي مسير راست هدايت كند .
سؤالي كه مطرح ميشود اين است كه آيا اسلام براي اين امرخطير يعني راهنمايي افراد به سوي فضايل، چارهاي انديشيده و الگو و راهنمايي معرفي كرده است؟ در جواب بايد گفت آري . و آن هم وجود مبارك پيامبر اكرم (صلي الله عليه و آله) است. او كه صاحب دعوت و باني مكتب و معلم اخلاق بود. در وجود خويش نيز ارزشهاي اخلاقي را در بالاترين درجه محقق ساخته بود و خود، اسلام مجسم و قرآن ناطق محسوب ميشد . الگوي تربيتي و سازنده ي اخلاق نبوي، مدل انسانسازي و سرمشق يك حركت تهذيبي و سلوك متعالي اخلاقي است و هر كس كه در صدد يافتن برنامه براي چگونه بودن و چگونه زيستن است بايد به اين سرمشق بنگرد و به اين اسوه تأسي جويد. الگو بودن پيامبر (صلي الله عليه و آله) را در اخلاق وزندگي ومعاشرت ودرهمه زمينهها قرآن¬كريم اين گونه بيان ميكند : لَقَد كانَ لكم في رسول اللهِ اُسوهٌ حَسَنَهٌ…. . براي شما در زندگي رسول خدا سرمشق نيكويي بود.
طبق آيه«لقدكان لكم¬ في¬رسول الله اسوه حسنه»، پيامبر(صلي الله عليه وآله) در تمامي ابعاد زندگي فردي واجتماعي و سياسي خود، اسوه و الگويي جامع براي مسلمانان محسوب مي¬شود. نمونه¬هاي از جنبه¬ الگوبودن پيامبر، خلق¬ايشان مي¬باشد، كه در «سوره قلم آيه 4» به آن اشاره شده است.حال دراين تحقيق مابه بررسي ويژگي هاي اخلاق پيامبر(صلي الله عليه و آله) دردو بعد فردي و اجتماعي مي¬پردازيم تادرنهايت به اين نتيجه برسيم كه چرا قرآن كريم فرموده است : خلق عظيم هستي؟ اما از آن جايي كه شخصيت اخلاقي پيامبر(صلي الله عليه و آله) ، بي¬نهايت عظيم و بزرگ است، به جرات مي¬توان ادعا نمود كه هيچ كتاب، رساله وتحقيقي نمي¬تواند حتي قطره اي از درياي خلق عظيم پيامبررا بيان نمايد.
آخرین نظرات